Kayıp Özgürlük - Umur Hozatlı

 


1990’lı yılların ortalarında İstanbul’da bir sabah Deniz Şahin adlı bir genç, evinin bulunduğu sokakta silahlı siviller tarafından kaçırılır. Bu sahneye tanık olan babası Mürşit olay yerinde kalp krizi geçirir ve kızı Selvi tarafından hastaneye kaldırılır. Mürşit’in yerleştirildiği hastane odasında bir hasta daha vardır. Bu yaşlı adam, Deniz Şahin’i kaçıran JİTEM timinin şefi Kemal’in babası Harun’dur. Kemal ile Selvi babaları için sık sık geldikleri hastanede tanışır ve aralarında aşka uzanan bir arkadaşlık başlar. Hayatında ilk kez âşık olan işkenceci ve katil Kemal, âşık olduğu Selvi için neler yapacak; aşkı mı seçecek, öldürmeyi mi?
Senaryo & Yönetmen
UMUR HOZATLI
BASIN BÜLTENİ
JİTEM’i mercek altına alan Kayıp Özgürlük filmi
22. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde yarışıyor
Yönetmenliğini Umur Hozatlı’nın yapımcılığını Özlem Turan’ın yaptığı Kayıp Özgürlük filmi, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden sonra Ankara’da.
22. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü’nde yarışacak olan Kayıp Özgürlük’ün 21 Mart Pazartesi günü yarışma dışı, 23 Mart Çarşamba günü ise yarışma gösterimi yapılacak.
Filmin yarışma gösterimine çok sayıda politikacı ve devlet adamı katılacak.
2010 Türkiye yapımı olan ve Türkçe-Kürtçe çekilen film, 1990’lı yıllarda özellikle Kürt Bölgesi ile Marmara Bölgesi’nde etkin olan Türk kontrgerilla örgütü JİTEM’in faaliyetlerinden bir kesit sunuyor.
JİTEM itirafçılarının ifadeleri ile devlet kaynaklı raporlara dayanılarak çekilen filmin senaryosunu Umur Hozatlı yazdı.
Nisan 2011’de vizyona girecek olan Kayıp Özgürlük, Dünya Prömiyeri’ni 47. Uluslarası Antalya Film Festivali’nde yapmıştı.
FİLMİN ÖZETİ
1990’lı yılların ortalarında İstanbul’da bir sabah, Deniz Şahin adlı bir genç, silahlı ve sivil kişiler tarafından evinin bulunduğu sokakta kaçırılır. Gencin götürüldüğü yer JİTEM adlı kontrgerilla örgütünün sorgu merkezi, kaçıranlar ise JİTEM timidir. Timin amacı, örgüt üyesi olmakla suçladıkları Deniz Şahin’den örgütün faaliyetlerine ilişkin bilgi almaktır…
Üç hafta boyunca işkence yaptıkları Deniz Şahin’den bilgi alamayan JİTEM şefi Kemal ve ekibi, elde ettikleri yeni bir istihbarat sonucunda, örgütün para kuryesi olarak suçlanan Liceli’yi kaçırırlar. Aynı sorgu üssünde uzun süre yaptıkları işkencelerde Liceli’yi çözemeyen JİTEM ekibi bu kez Liceli’nin 17 yaşındaki kız kardeşi Lili’yi kaçırıp ağabeyine karşı kullanırlar.
Asıl ”hikaye” bundan sonra başlar…
KAYIP ÖZGÜRLÜK (KÜNYE)
Senaryo & Yönetmen UMUR HOZATLI Yapımcı ÖZLEM TURAN Yönetmen Yardımcıları SERHAT HALİS & ALİ RIZA GÜLER Yapım Koordinatörü ŞERİF ŞİYAR AKYAPI Görüntü Yönetmeni HÜSEYİN MAZLUM KARAMAN Sanat Yönetmeni KEZBAN BOZAN Kostüm ELİF AYAZ Kurgu AYTEKİN BİRKON Müzik NAİL YURTSEVER Işık BERZAN YÜCEL Ses ORÇİN İNCEOĞLU
KAYIP ÖZGÜRLÜK (OYUNCULAR)
Serdar KAVAK, Vedat PERÇİN, Musa YILDIRIM, Öznur KULA, Ömer ŞAHİN, Mehmet ÜNAL, Aysun AKGÜN, Tayfur AYDIN, İbrahim TURGAY, Baran DEMİR, Mustafa Diyar DEMİRSOY, Koray TARHAN, Selahattin GÜLTEKİN, Cemal TAŞ, Ali Rıza ŞAHİN, Gül KEM, Aydın ORAK, Hatice DOĞAN, Senar TANRITANIR, Sinan AYDIN, Halime AYDOĞAN…
Y A P I M N O T L A R I
1- Kayıp Özgürlük filmi; JİTEM kurucularından Binbaşı Cem Ersever, JİTEM itirafçıları Abdülkadir Aygan, Derya Ege, Serhat Ege ve İdris Özer’in anlatımları ile gözaltında kaybedilmek üzereyken kurtulan Ayhan Uzala’nın “Bir Kayıp’ın Ölüm Güncesi” adlı kitabı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Susurluk Raporu’na dayanılarak çekildi.
2- İnsan hakları için bir film olan Kayıp Özgürlük’ün renk konsepti, filmin anti-militarist yapısı uyarınca haki renk (asker yeşili) ağırlıklı bir yapıya sahip.
3- Çekimler İstanbul ve çevresinde toplam 17 işgününde tamamlandı.
4- Çekimler 45 kişilik bir ekiple yapıldı.
5- Filmin oyuncu kadrosu tiyatroculardan ve amatör oyunculardan oluşturuldu.
6- Film, yapımcı ve yönetmenin bireysel bütçesi ve oyuncular ile teknik ekibin kolektif katılımıyla çekildi.
7- Kayıp Özgürlük, Umur Hozatlı’nın ilk uzun metraj sinema filmi.
T E K N İ K B İ L G İ L E R
Filmin Adı : Kayıp Özgürlük
Yapım Yılı : 2010 Türkiye
Dili : Türkçe & Kürtçe
Süresi : 91 Dakika
Çekim Formatı : HD
Gösterim Formatı : 35mm
UMUR HOZATLI (Biyografi)
1969 yılında Tunceli’de (Dersim) doğdu. İlkokul mezunu. 1992 yılında gazeteciliğe başladı. Özgür Gündem, Özgür Ülke, Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış ve Yeni Gündem gazetelerinde muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığı yaptı.
1993 yılında Kürt meselesiyle ilgili yazdığı bir yazı nedeniyle Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 3 yıl 9 ay hapis ve 400 milyon lira para cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu davada yazarı haklı buldu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tazminat ödemeye mahkum etti.
Hozatlı, 1997′de düzenlenen MKM Film Öyküsü Yarışması’nın Kürtçe dalında yazdığı “Serfiraz” adlı öyküsüyle Jüri Özel Ödülü’ne, aynı yıl açıklanan Helsinki İzleme Komitesi Hellman Hammet Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü.
Türkiye, Avrupa ve Irak’ta yayın yapan özel televizyon kanalları için programlar yapan Umur Hozatlı’nın “Kalbimin Her Yanı” adlı bir kitabı bulunuyor.
“Kayıp Özgürlük”, Umur Hozatlı’nın ilk uzun metraj sinema filmi.
Editör notu;
Kayıp Özgürlük;
21-23 Mart’ta Uluslararası Ankara Film Festivali’nde,
12 Nisan’da Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde,
15-20 Nisan’da İsviçre St. Gallen Kürt Filmleri Günleri’nde
Ayrıca Nisan ayında  İstanbul, Diyarbakır, Batman, Mardin, Van, Urfa, Ankara, Mersin, İzmir’de  sinemalarda gösterime girecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar