Kürt Yönetmenleri ve Filmleri


Kürt Yönetmenler
*Sanatsal çalismalari ile uluslararasi basarilar elde etmis/eden ve dünyanin degisik
yerlerinde faaliyet gösteren birçok Kürt yönetmeni var. Asagida bu yönetmenlerden en çok
taninmis bazilariyla ilgili kisa bilgiler bulacaksiniz. Bu listenin henüz tamamlanmadigini ve
okuyucularin önerilerine açik oldugumuzu belirtmek isteriz.*

Yılmaz Güney
    Kürt yönetmenler arasında en tanınmışı olan Güney, filmleriyle adından dünya çapında söz ettirdi. 1984 yılında Fransa'da sürgünde yaşama veda eden ve kısa yaşamında sayısız film çeken Güney aynı zamanda iyi bir senaryo yazarıydı. En çok bilinen filmleri şunlar; ‘Seyitxan’, 'Endişe', 'Ağıt', 'İnce Cumali', ‘Arkadaş’, 'Düşman', ‘'Umut', 'Yol’, ‘Sürü’ ve ‘Duvar’.

Bahman Ghobadi
    İran Kürdistan'ının Bane şehrinde dünyaya gelen Ghobadi halen İran'da kendi kurduğu Mıj Film şirketi bünyesinde film çalışmalarına devam etmekte. Şimdiye kadar 10'a yakın kısa metrajlı film ve belgesel çeken Ghobadi ‘Sarhoş Atlar Zamanı', Anavatanımın Şarkıları ', 'Kablumbağalar da Uçar' ve 'Nive Heyve-Yarım Ay' adında dört uzun metrajlı film çekti.

Kazim Öz
    Dersim doğumlu Öz Istanbul'da Mesopotamya Sinema Kollektifi’yle çalışmakta. Öz biri kısa film, 'Ax-Toprak', biri belgesel 'Dur-Uzak' ve biri de uzun metrajli 'Fotograf' olmak üzere üç filme imza attı. Öz şu anda 'Fırtına ' adlı uzun metrajlı bir film çekiyor.

Hüner Salim
    Güney Kürdistan doğumlu Salim uzun yıllardır Fransa'da yaşamakta. Salim bugüne kadar 'Gelin Çok Yasa-Kürdistan'in Özgürlügü', 'Hayallerimizin Ötesinde', 'Vodka-Limon', 'Sifir Kilometre', 'Dol' ve ‘Paris Damları Altında’ adlı uzun metrajlı filmler çekti ve Vodka Lemon filmiyle Venedik Film Festivali’inde 2003 yılında en iyi film ödülünü aldı.

Jalal Jonroy
    Güney Kürdistan’lı ve Amerika'da yasamakta olan bir Kürt yönetmen-yazar. İlk ve tek uzun metrajli filmi 'David ve Leyla' ile uluslararası festivallerde ödüller aldı. Newroz Films adında bir şirketi bulunan Jonroy, 'Gilgamış' destanını işleyen aynı adlı senaryosu ile de Amerika'da ödü aldı. Jonroy şu sıralar Gılgamış’ı filmlestirme çabasında. Amerika’da çekilen ilk Kürt filmi olan David ve Leyla bu ülkede sinemalarda gösterim hakkını da elde etti 2007 yılında.

Jano Rosebiani
    Güney Kürdistan doğumlu yönetmen Amerika'da egitimini tamamladı. Rosebiani 'Jiyan-Yasam' adlı filmiyle begeni topladi. Halen Güney Kürdistan'da Evini Film and Televizyonu'nda çalışmalarını sürdürmekte olan Rosebiani Irak Kısa Film Festivali’nin de organizatörlüğünü yapıyor. Yönetmenin ‘Pendulum Dansı’ ve ‘Tanrı ve Kukla’ adlı iki uzun metrajlı filmi daha var. Rosebiani ayrıca ‘Toplu Mezar’ adlı bir belgesel çalışması var.

Yusuf Yesilöz
    İsviçre'de yaşamakta olan Yeşilöz belgesel filmler üzerine yoğunlaşıyor. Şimdiye kadar 4 belgelesele imza attı; 'Dünyalar Arasında', 'Duvarı Yıkmak İçin Açlık Grevi', 'Alevi Şarkısı’ ve ‘Müzik Aşkı’. Yeşilöz ‘Dünyalar Arasında’ adlı belgeseliyle Avustuyra’da düzenlenen bir festivalde en iyi belgesel ödülünü aldı.

Jamil Rostami
    1971 yılnda Doğu Kürdistan’ın Sanandaj kentinde doğan Rostami ilk olarak “Erkek çocuk olmanın zorluğu” adında kısa bir film çekti ve bu filmiyle İran ve uluslararası alanda birçok ödül aldı. 2005'te çektigi 'Karın Ağıdı’ adlı filmiyle adından söz ettirdi. Rostami 2007’de 'Jan-i Gal-Halkın Izdırabı' adlı filmini Güney Kürdistan’da tamamladı. Birçok uluslararası film festivaline davet edilen Jan-i Gal 2008’de düzenlenecek olan 80. Oscar Film Yarışması’nda Irak’ı temsilen katılacak.

Ayşe Polat
    1970 Malatya doğumlu Polat Almanya'da yaşamını sürdürüyor. Polat Fremdennacht (Yabancının Gecesi-1992), Ein Fest für Beyhau (Beyhou İçin bir yumruk-1993) ve Gräfin Sofia Hatun (Barones Sofia Hanım-1997) adlı kısa filmler çekti. Uzun metrajlı ilk filmi Auslandstournee (Yurtdışına Tur-1999) ile Ankara Film Festivali’nde Genç Yetenekler ödülü kazandı. Polat'ın son uzun metrajlı filmi ‘En Garde-2004’ Hamburg ve Locarno film festivallerinde özel ödüller aldı.

Yüksel Yavuz
    1964 yılında Bingöl'ün Karakoçan ilçesinde doğan Yavuz 16 yaşından beri Almanya'da yaşamakta. Yavuz 1998’de Hamburg Güzel Sanatlar Okulu'ndan mezun oldu. İlk filmini egitimini sürdürürken tamamlayan Yavuz 'Babam, Misafir Işçi' (1995) adlı kısa filmiyle (1994/1995) Münih Uluslararası Film Festivali'nde en iyi belgesel ödülünü aldı. 1998'de 'Nisan Çocukları' filmini çeken Yavuz son filmi 'Biraz Özgürlük' ile Salerno ve San Francisco film festivallerinde ödüller kazandı. Yavuz 2007 yılında “Kürdistan’a yakın bakış” adlı bir belgesel çekti.

Mano Halil
    1964 Suriye Kürdistan’ı doğumlu yönetmen Şam Üniversitesi’nde Tarih ve Hukuk okudu. Çekoslavakya’da sinema eğitimini alan Halil 1986-1994 yılları arasında bu ülkede bir televizyonda yönetmenlik yaptı. 1996 yılından beri İsviçre’de yaşamakta olan yönetmen kısa ve belgesel filmler üzerinde çalışıyor. David Tholhildan ve Al-Anfal belgeselleri ile ilgi topladı.

Said Kekeyi
Güney Kürdistanlı yonetmen 'Umudu Beklerken' adlı bir docu-drama çekti. 2002 yılında
çekilen belgesel Halepçe katliamını konu ediniyor.
Aras Rashid
Güney Kürdistan doğumlu yönetmen İsveç'te yaşamakta. 'Yanan Cennet' adında uzun
metrajlı bir filmi bulunuyor.
Hüseyin Hasan Ali
    1974 yılında Federal Kürdistan bölgesindeki Duhok kentinde doğdu. 1991 yılında yerel televizyonlarda çocuk programları yapmaya başlar. Ardından çeşitli sanatçılara klip çeker. Kısa metrajli filmler de çeken Ali, birçok film festivalinde çesitli ödüller alır. Hüseyin Hasan Ali 2005 yılında Mesut Arif Salih ile birlikte 'U Nergis Bişkivin' (Ve Nergisler Açınca) adlı uzun metrajli ilk filminı cekti. 'U Nergis Bişkivin' filmi 2005 yılında düzenlenen Berlin uluslararasi film festivalinde Uluslararasi Af Örgütü en iyi film ödülünü aldı ve çeşitli festivallere davet edildi.

Mesut Arif Salih
    1973 Duhok doğumlu. 10 yaşından itibaren tiyatro yapmaya başlayan Arif Salih, tiyatro çalışmasını 22 yaşına kadar sürdürdü. Arif Salih ardından bazı yerel televizyonlarda çalışmaya başladı. Yönetmen 'U Nergis Bişkivin' filmini Hüseyin Hasan Ali’yle birlikte yönetti.


Lauand Omar
    Omar genç bir Kürt yönetmen olmasının yanı sıra, senaryo yazarlığı ve produktörlük de yapıyor. İlk uzun metrajli filmi 'Bexal'ın Gözyaşları' (Firmiski Bexal) Arap Film Festivali'ne davet edilen ilk Kürt filmi oldu. Omar şu anda 'Mezopotamya'nın Metresleri' adlı yeni bir film çalışmasını sürdürüyor.


Müjde Arslan
    Mardin doğumlu genç yönetmen İstanbul'da yaşamakta. 'Son Oyun' adllı ilk kisa film ile Marmara Üniversitesi Kisa Film Yarismasi En Iyi Görüntü-Mansiyon ödülünün yanı sıra PAM Çevre Film Festivali Özendirme Ödülü'nü de aldi. Arslan aynı filmiyle Haziran 2007 yılında Fas’da düzenlenen 5. Tanger Kısa Film Festivali’nde mansiyon ödülüne layık görüldü. Şu anda ise 'Kemik' adlı başka bir kısa film projesi üzerinde çalışıyor.

Arin İnan Arslan
    Dersim doğumlu yönetmen Izmir'de yaşamakta. Arin şimdiye kadar 'Kırıntı’ (2004) ve 'Si u Ba' (Gölge ve Rüzgar-2006) adlı iki kısa film çekti. Arin İnan Arslan’ın ‘Kırıntı’ filmi 16. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ve 26. IFSAK festivalinde jury özel ödüllerini aldı. Arin aynı filmiyle ayrıca 1. TKM Kısa Film Festivali’nde Yilmaz Güney En Iyi Film ödülününün de sahibi oldu. Yönetmen ‘Si u Ba’ filmiyle İstanbul’da Sony tarafından düzenlenen film festivalinde en iyi film ödülünü alırken İran’ın Tahran şehrinde düzenlenen festivalde de büyük ödüle layık görüldü. Arslan’ın ‘Si u Ba’sı aynı zamanda Amerika’da düzenlenen ve Mayıs 2008’de sonuçlanması beklenen Dünya Kısa Film Yarısması’nda da en iyi ilk 100 film arasında girmeyi başardı.

Şirin Cihani
    Doğu Kürdistanlı yönetmen Cihani'nin aynı zamanda bir şair. Cihani Doğu Kürdistanli iki şair, Siware Ilxanizade ve Jila Huseyni’nin yaşamını anlatan belgeseller çekti. Cihani ilk feminist Kürt filmi olarak da bilinen 'Yıldızlar Gündüz Renksizdir' (Stêrk di nav rojê de bêrengin) adlı uzun metrajlı bir film çekti.

Özay Şahin
    Dersim doğumlu genç yönetmen Almanya'da yaşamakta. Şahin, sokaklarda yaşam mücadelesi veren ve tinerci konumuna düşen üç Kürt gencini anlatan belgeseli 'Can Baz' ile dikkatleri üzerine topladı.




Nazmi Kırık
    1976 Diyarbakır doğumlu Kırık oynadığı filmlerle adını duyurmuştu. 'Kimlik' adlı ilk kısa filmiyle 2006 yılında düzenlenen 43. Antalya Altın Portalkal Festivali'nde kısa filmler arasında yarışmaya hak kazandı. Nazmi Kırık ‘Fotograf’, ‘Günese Yolculuk’, ‘Sıfır Kilometre’ ve ‘Organize İşler’ filmlerinde rol aldı.

Caner Canerik
    1973 Pülümür doğumlu Canerik halen İstanbul'da yaşamakta. 1996 yılından itibaren çeşitli ulusal tevlevizyon kanalları ve gazetelerin haber merkezlerinde muhabirlik yaptı. Daha çok kısa film ve belgesel çalışmaları bulunan Canerik'in filmografisi şöyle: “Savaş Oyunu” (kısa film, 1999), “Konak” (belgesel, 2000-2002), “Masal” (kısa film, 2003), “Alaman Küreği” (belgesel, 2005) “Gül-i Zare” (belgesel, tamamlanmadı), “Was” (belgesel, 2006),   “Eyüp Sultan” (belgesel, 2006), “Sarının üstü Düzgündür”  (belgesel, 2006), “İki balık, dört kişi” (kısa film, 2007) ve “Sayd” (belgesel, 2007).

Sabite Kaya
    Halen İstanbul’da öğretmenlik yapmakta olan 1970 Muş-Varto doğumlu Sabite Kaya 2006 yılında ‘Herşey Bembeyaz’ adlı 20 dakikalık kısa bir film çekti. Yönetmen “Herşey Bembeyaz”da Varto’ya bağlı bir köye öğretmen olarak giden kahramanın burada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencilerle karşılaşmasını işliyor. İlk kısa filmi birçok festivale davet edilen Kaya şu sıralar kadın portreleri ve gençlik konulu iki yarı belgesel-yarı aktüel proje üzerinde çalışıyor. 1990-1991 yıllarında Amed Kültür Merkezi’nde tiyatro eğitimi alan Kaya, daha sonra İstanbul Mezopotamya Kültür Merkezi’nde “Em u Ew” adlı oyun da rol aldı.  Yönetmen 2005-2006 yılları arasında Müjdat Gezen Sinema-Tv bölümünde eğitim gördü.

Nihat Nuyan ve Kamuran Çakır
    Nihat Nuyan, 1984 Ağrı doğumlu. Uzun zamandır Aydın’da yaşıyor ve şu anda Atatürk Üniversitesi Fransiz Dili ve Edebiyati bölümünde 3. sınıf öğrencisi. Daha önce senaryo ve oyunculuğunu üstlendiüi “Soru ateş: Yanıt kül” isimli kısa metraj film ile Kar Film Festivali Juri Özel Ödülünü aldı. Daha sonra, Kürt sinemasında sanatsal bir hareket başlatma amacıyla Kamuran Çakır ile “Ciné-guérilla” adlı bir hareket başlatarak kısa filmler çekmeye basladı. Kamuran Çakır 1982 Muş doğumlu. Şu anda Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe üzerine yüksek lisans yapmakta. “Ciné-guérilla” hareketinde senarist ve yönetmen olarak Nihat Nuyan’la birlikte çalışıyor. İkilinin ilki "Li  Pey Şopa Morîstanga Dilerizî  (Titreyen Karincanin Izinde), ikincisi ise "Li Pey Şopa Rûyên Diorin (Bögüren Yüzlerin Izinde)  adını taşıyan  iki kısa metrajlı filmi var.

Züli Aladağ
    1973 yılından bu yana Almanya’da yaşayan 38 yaşındaki Van’lı yönetmen Züli Aladağ, 1995 yılından bu yana film senaryo, yapımcı ve rejisörlük yapıyor. 1999 yılında Köln Medya Sanat Akademisini bitiren Aladağ Almanya televizyonlarında yayınlanan bir çok kısa film ve diziye imza attı. Şubat 2007’de Almanya’da tartışmalara yol açan ‘Wut’ (Öfke) adlı TV filmiyle Berlin ‘Altın Kamera’ ödülleri yarışmasında 2006 yılının en iyi ‘’Alman TV Film Ödülü’’nü kazandı.

Özkan Küçük
    Dersim doğumlu Özkan Küçük MSK (Mezopotamya Sinema Kollektifi) bünyesinde ‘Pilava Binok’ (Nohutlu Pilav) ve ‘Li Serxaniyên Diyarbekirê’ (Diyarbekir Damlarında) adlı belgeseller başta olmak üzere çok sayıda belgesel ve kurmaca film çalışmalarına imza attı. MSK’nin dikkat çeken filmlerinden biri olan Nohutlu Pilav. Tahsin ve Fahriye’nin, İstanbul’da nohutlu pilav satarak geçimlerini sağlamasını ve günün birinde Tahsin’in PKK ile tanışmasıyla iki çocuğundan ve eşinden ayrılarak ‘partiye katılması’nı, ardından da bir çatışmada yaşamını yitirmesini konu ediyor. Film, Kürtlerin trajedi ve mücadelesini anlatan son derece gerçekci bir yapım.

Mustafa Özgün
    İzmir’de yaşayan genç yönetmen Mustafa Özgun, Özgün Film Topluluğu adında bir film ekibiyle çalışıyor. 103 dakikalık “Beyaz Ölüm” adlı bir senaryo yazan Özgün 8 kısa metrajlı film çekti. Özgün Uluslarsı Agora Kısa Film Festivali’nde en iyi film ödülünü aldı.


Arin Arjen
    Diyarbakır doğumlu genç yönetmen Arin Arjen'in 2007 yılında çektiği ve Kürdistan'daki  faili meçhul cinayetleri işleyen "Kaos" adlı kısa bir filmi var. Arjen aynı yıl içinde Diyarbakır'da çekilen ''Gure bı zıngıl'' (zilli kurt) adında Mraz Bezar'ın yönettiği sosyo-politik ağırlıklı Kürtçe bir filmde 2. yönetmen yardımcılığı yaptı. Arjen Yakın ddoğu Üniversitesi Radyo-TV-Sinema bölümünden mezun ve ayrıca kürt filmleri üzerine sosyolojik araştırmalar yapmakta. Kaos filmini ızlemek için tıklayın.

Mehmet Oruç
    Diyarbakır doğumlu Mehmet Oruç ilk deneysel filmi "Eller"i 2007 yılı içinde tamamladı. Çekimleri Diyarbakır'da gerçekleştirilen Eller'de şiddet ve sanat bağlamında eller metafor olarak kullanılmış ve yönetmen filmini Hrant Dink'e adamış. Yönetmen son olarak çektiği 'Çarpı' adlı kısa filmin kurgusunu bitirmek üzere. Oruç deneysel ve kısa film çalışmalarının yanı sıra fotoğçılıkla da uğraşıyor. Eller filmini izlemek için tıklayın

Miraz Bezar
    Almanya’da yaşamakta olan Bezar 1997 yılında ‘Duri’ (Uzak) ve 2000 yılında ise ‘Listika Rast’ adlı iki kısa film çekti. Bezar son olarak çekimleri Diyarbakır’da gerçekleşen ‘Gure bi Zingil’ adlı uzun metrajlı bir filme imza attı.

Nuray Şahin

Jiyar Gol
    Doğu Kürdistan doğumlu Gol halen Kanada’da yaşamakta ve belgesel filmler çekiyor. Jiyar Productions adlı bir şirketi de bulunan Gol ‘İşgalden Kurtuluş-Irak’ın içinden bir geçişl’, ‘Türkiye’nin Amblemi-Kürt Sorunu’, 'Adalet için mücadele-Leyla Zana’ adlı üç önemli belgesele imza attı. Vancouver Film Koleji’nden mezun olan Gol Kanada devlet televizyonuna da programlar yapmakta.  
Rahim Zabihi
    Zahibi Doğu Kürdistanlı genç bir yönetmen ve hala İran’da yaşamakta. 'Roja Duyemin' (İkinci Gün) adlı uzun metrajlı bir filmi bulunan Zahibi kısa filmler de çekti.

Hiwa Aminnejad
    Doğu Kürdistan’ın Baneh şehrinde 1973 yılında dünyayan gelen Hiwa Aminnejad yönetmenlik formasyonunu Tebriz’deki Genç Sinema Klübü’nde aldı. 1998-2001 yılları arasında fotoğrafçılık yapan Aminnejad, 2001 yılında ‘Parazit’ adlı kısa bir film çekti. Kani Films adından bir şirketi bulunan Aminnejad, daha sonra ‘Kibritteki ateş’ adlı kısa filmiyle İsfahan Genç Film Festivali’nde en iyi sinematografi ödülünü aldı. Yönetmen ayrıca 2004 yapımı ‘Efsun’, 2005 yapımı ‘Diktatöre kına yakmak’ ve 2007 yapımı ‘Kerkük için dört dua’ adlı filmlere imza attı.

Shawkat Amin Korki
    1973 Zaxo doğumlu Korki birçok kısa filme imza attı ve 2006 yılında ‘Tozlu Geçiş’ adlı ilk uzun metrajlı filmini çekti. Korki 2005 yılından beri Narin Films adlı bir şirketi bünyesinde film çalışmalarını sürdürüyor.



Hisham Zaman
    Norveç’te yaşamını sürdüren Zaman 2005 yapımı ‘Bawke’ ve 2007 yapımı ‘Kış Ülkesi’ adlı filmlere imza attı.



Binevşa Berivan
    İstanbul doğumlu yönetmen yaşamını Belçika’da sürdürmekte.  Brüksel’de Inraci Film Okulu’nda sinema eğitimini alan Berivan 2003 yılında ‘Devam et özgür olacaksın’ adlı ilk kısa filmini çekti. 2004 yılında ‘Küçük Şato’nun Melodisi’ adlı başka bir kısa filmi tamamladı ve çeşitli festivallerde ödüller aldı. 2006 yılında ise ‘İzler, Tavus Kuşu İnsanları’ adlı 52 dakikalık ilk belgeselini çekti.

Akram Kiro
    1973’de Suriye’de doğdu. Yönetmenliğin yanı sıra aktörlük, senaryo ve oyun yazarlığı da yapıyor. Birçok belgesel ve kısa filme imza attı ve aynı zamanda bu filmlerde rol de aldı.  Halen Almanya’da yaşamakta ve ‘Kaya Üstünde Kaya’ adlı bir film çekti.

Ömer Levenoğlu
    Yönetmen "Êşa Şewatê" ve "Zarokên Ax" a (Qelişî-Çatlamış Toprağın Çocukları) adlı iki film çekti. Leventoğlu "Êşa Şewatê" filmiyle Ankara’da 2007'de düzenlenen 2. El Kısa Film Festivali’nde ‘‘En iyi Film’, ‘En İyi Özgün Müzik’ ve ‘En iyi Kadın Oyuncu’ dalında üç ödül aldı.
Medet Dilek:
    1975’te Sivas’ta doğdu. Dilek 2000 yılında 25 + Kısa Film Atölyesi’nde sinema eğitimi aldı. 2001 yılında Gazi Üniversitesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ortanize ettiği “TV Filmi ve Programcılığı” kursunu tamamladı. Sinema eğitimini 2001-2002 yılları arasında Çağdaş Sanat Atöyesi’nde sürdüren Dilek, atölye bünyesinde Yırtık Perde Kısa Film Kollektifi’ni kurdu. Dilek 2004 yılında “Notasyon” adlı
ilk belgeselinin çekimini tamamladı. “Notasyan” filmiyle 16. Ankara Uluslararası Film
Festivali’nde amatör filmler kategörisinde üçüncülük ödülü alan Dilek, “Guan-Di’nin
Düğünü” adlı ikinci belgeselininin çekimlerini 2005 yılında tamamladı. “Notasyon” ve “Guan-
Di’nin Düğünü” belgesellerini bir üçlemenin ilk iki filmi olarak çeken Dilek, üçüncü filminde
kadın sorununu ele almayı planlıyor. Yönetmenin milliyetçilik üzerine ve henüz
tamamlanmamış bir başka belgesel çalışması daha bulunmakta. Dilek’in son belgeseli
2007 yılında tamamladığı ve Sivas Katliamını işleyen “Narkolepsi” adlı çalışması.
Yönetmen bu belgeselini Yılmaz Güney’e adamış. Yönetmenin ayrıca “Kimliksiz Tesbihler”,
“Masadaki Ses” ve “Jan” adlı üç kısa filmi bulunmakta.
Fethi Evari
    Fethi Evari Güney Kürdistan’ın Duhok şehrindeki Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden mezun. Tiyatro oyunculuğu’nun yanı sıra kısa filmlerde çeken Evari, 2007’de “Beyaz Sayfa” adlı filmiyle 37. Rotterdam Uluslararası Film Festivali’ne katıldı. Evari Kürt yönetmen Jano Rosebiani’nin sahibi olduğu Evini Film şirketiyle çalışıyor.

Shaxawan Idrees
    Shaxawan Idrees Güney Kürdistan’da değişik Kürt gazetelerinde muhabirlik yaptı. “Petrolümüz var” adlı kısa bir film çeken İdrees şu anda Kürdistan Kültür Bakanlığı Sinema Bölümü’nde prodüksüyon menejeri olarak çalışmakta.



Mehdi Hesen
    Mehdi Hesen Ebil’deki Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde tiyatro eğitimi aldı. Kürdistan TV’de yönetmen olarak çalışan Hesen “Su” adlı (2007) bir kısa film çekti. “Su” 2007’de düzenlenen 5. Londra Kürt Film Festivali bünyesinde düzenlenen Yılmaz Güney Kısa Film yarışmasında üçüncülük ödülü aldı.


Zirek Mira
    Zirek Mira Süleymaniye’de Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde heykeltraşlık eğitimi aldı. Mira 2003 yılında tamamıyle ölen askerlerin botlarından yaptığı dev Saddam Hüseyin heykeliyle dikkatleri çekti. Daha çok deneysel ve sembolik anlamları olan kısa filmler çeken Mira 2007’de “Allah’ı Aramak” adlı kısa bir film çekti. Ünlü İspanyol yönetmen Luis Bunuel ve ressam Salvador Dali’nin “Andalusia Köpekleri” filminden esinlenerek deneysel filmler yapan “Nefes” adlı bir başka kısa filme de imza attı. “Nefes” filminde Kürtler’in baskılara karşı yaşamlarını sürdürme direnişleri sembolik tarzda yansıtılıyor.

Şiyar Gedik
    1978'de İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini bitirdi. 2007'de ilk ksa filmi  "Bêali" yi çekti ve Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali Kısa Film Yarışmasına katıldı. Gedik son olarak "Fedi" adlı bır filme daha imza attı. Halen sosyal ve siyasal sorunlarla ilgili senaryo ve kısa film çalışmalarına devam etmektedir.

Mansur Tural
    Mansur Tural 1992 yılından beri Fransa'da siyasi mülteci olarak yaşana Batmanlı Kürt bir yönetmen. Fransa'ya geldikten sonra felsefe eğitimi aldı. Daha sonra Sinema Konservatuarını bitirdi. Başkent Paris'te Arc en Ciel (Gökkuşağı) adında bir prodüksiyon şirketi kurdu. Bugüne kadar ''Unutulanlar'', ''Yaşayan Ölüler'', ''Körler de Karanlıkta Yürür'' ve ''Hewi'' olmak üzere 4 kısa metrajlı ve bir de uzun metraj film çekti. La Bas il fait froid (Orası Soğuk) senaryosunu yazdığı ve yönettiği ilk uzun metrajlı filmi. Orası Soğk filmi Frasnsa'da sinemalarda gösterildi. "Hewi" adındaki kısa metrajlı filmi 2002 yılında katıldığı Akdeniz film festivalinde iki ödül aldı. Tural, Akdeniz film festivalinde "Hewi" filminin tüm işlemleri Kürdistan filmi ibaresi ile yaptırınca Türkiye ve Fransa arasında diplomatik krize neden oldu.

Erol Mintaş


Aynur Özbakır
1978 Malatya doğumlu.  İlk ve orta öğrenimi Malatya’da, üniversite eğitimini ise Edirne
Trakya Üniversitesi’nde tamamladı. 2002’de Sanat ve Hayat dergisinde, 2004’te BEKSAV
Sinema Atölyesi’nde çalışmaya başladı. 2005’te
Dina K’ak’i adlı belgeselin yardımcı
yönetmenliğini, 2007'de 2 Temmuz 1993 Madımak Oteli’nde yaşananları konu eden "
Sivas
Bitmeyen Yangının Şehri
"adlı belgeselin, 2008’de Tersane konulu "Limanların Uğultusu"
adlı belgeselin yönetmenliğini üstlendi.  Özbakır'ın yönetmenliğini yaptığı belgesel filmler
şöyle:
Limanların Uğultusu - 2008 3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali. 2008 Sivas
Bitmeyen Yangının Şehri
- 2007 DİĞER FİLMOGRAFİSİ Dina K'aki - 2005 .... Yönetmen
Yardımcısı 5. Ay Işığı Belgesel Sinema Akşamları, Gösterim. 23-27 Ağustos 2006

Serhat Karaaslan
1984  varto doğumlu. 2006’da  istanbul üniversitesi eczacılıkfakültesini bitirdi. 2009’da  kadir has üniversitesi film ve dramayüksek lisans programı yönetmenlik bölümüne başladı. Eczacılıkyapmakta ve kısa filmler çekmektedir. >>>



Ferit Karahan
    1983’te Muş’ta doğdu. Marmara üniversitesinden 2006 da mezun oldu. Birçok Kısa filmde görüntü yönetmenliği, yönetmenlik yaptı. 2002-2006 arası çeşitli şirketlerde ve televizyonlarda, yardımcı yönetmenlik ve metin yazarı olarak çalıştı.  Üniversitenin ilk yıllarından itibaren sinema göstergebilimi(semiyolojisi) üzerine araştırmalar yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde film eleştirisi yazdı. Yönetmenliğini Sedat Yılmaz’ın yaptığı “PRESS” filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. En son Ceylan Önkol ve bütün savaş mağdurlarına atfen Beriya Tofane / Tufandan Önce adlı kısa filmi çekti. Halen Avrupa Film Reklam Pro. Tanıtım. Ltd. Şti ’in de reklam yönetmeni olarak çalışmaktadır

Yorumlar

Popüler Yayınlar