Beritan - Halil Uysal

Beritan (Kürtçe orjini: Bêrîtan) filmi, Kürdistan dağlarının olanaksızlıkları içerisinde çekilen bir gerilla filmi. Çalışmanın tamamı, senaryo, oyunculuk, teknik, yönetim ve güvenlik koşullarının sağlanması gibi bütün yanlarıyla bir gerilla üretimi özelliğini taşıyor.

Nisan 2008'de bir çatışmada yaşamını yitiren yönetmen Halil Uysal, filmde Gülnaz Karataş (Beritan)’ın gerùllqdqkù hayatını konu alıyor. Halil Uysal, Jinda Baran ve Dersim Zerevan ile 17 kişilik bir gerilla grubu 2004 yılı Haziran ayında filmin senaryosunu hazırlamışlar. 2005 mayıs ayından itibaren başlanan çekimler, 2006 yılına kadar sürmüş.


'Beritan' filmine ilişkin olarak yönetmen Halil Uysal, "filmi ihanetçi, işbirlikçi ve tasfiyeci çizgiye karşı bir cevap olmak amacıyla çektim. PKK gerillasının gerçek çizgisinin ne olduğunu göstermek istiyordum" demişti.

Set, altyapı çalışmaları ve maddi imkanları HPG ile PAJK tarafından sağlanan 'Beritan' filmi, aynı zamanda Halil Uysal ve ekibinin ilk uzun metrajlı filmi.

Uysal, filmi piyasaya oynamak için yapmadığını, ilk defa bir yerlerde yayınlanıp yayınlanmaması kaygısına girmeden çektiğini belirtmişti.

Film ekibinden, kameraman ve oyuncu Jinda Baran ise 'Beritan'ın diğer filmlerinden farklı olduğunu söylüyordu. Ellerinde net bir senaryo yerine Beritan'la yola çıktıklarını dile getiren Baran, “O yüzden her sahnesi, karesi tartışılarak çekiliyordu. Teknik bir çalışma değildi. Ruhsal bir uyum vardı. Herkes katıldığı oranda önde ve içinde olurdu. Net bir senaryomuz yoktu. Elimizde bir Beritan vardı. Onun işleyecektik. Tarihe mal olmuş birinin filmini yapmakta hata payımız sıfırdı. Yani hata şansımız yoktu" diyordu.

Beritan filminin müziği sanatçı Memo tarafından hazırlanmış.

Filmin Konusu:

Filmde, 1992`de Türk ordusu ile KDP ve YNK'nin ortak düzenlediği bir operasyonda, teslim olmamak için uçurumdan atlayarak hayatını kaybeden Beritan ve gerilla arkadaşlarının dağdaki yaşamlarından bir kesit sunuluyor. Gerilla yaşamı, kadın-erkek ilişkileri, kollektif yaşam ve PKK ideolojisinin anlatıldığı filmde, devrim ve ihanet çelişkisi de işleniyor. Türk ordusunun yanısıra, KDP ve YNK peşmergelerine karşı verilen savaşım kadar doğa şartlarına karşı da ölümcül bir mücadele veriliyor.

Film genel olarak Kürtçe (Kurmanci), bazı yerlerde Ruken kod isimli Türk asıllı gerilla ile konuşmalar Türkçe olarak çekilmiş.

Yorumlar

Popüler Yayınlar