Kücük Özgürluk - Yüksel Yavuz

Küçük Özgürlük’, ‘CANNES 2003 Yaratıcıların 15 Günü’nde gösterilen ve Almanya’da yaşayan yönetmen Yüksel Yavuz’un ülkemizde vizyona giren ilk filmi.Hamburg’un, göçmenlerin ağırlıkta olduğu Altona bölgesinde geçen film, ailesinin ölümünün ardından Türkiye’den Almanya’ya göç etmek zorunda kalmış 16 yaşındaki Baran karakterinin, yeni yaşamına alışma sürecinden bir kesiti perdeye taşıyor.

Eski bir gerilla olan akrabasının yanına yerleşen ve onun çalıştığı restoranda servis elemanı olarak çalışmaya başlayan Baran’ın, Almanya’da kendisi gibi kaçak olarak kalan ve uyuşturucu satarak para biriktirmeye çalışan Afrikalı Chernor’la tanışıp dost olması, yaşamına ivme kazandırıyor.
Tam,bu yabancı yerde tutunabileceği bir şeyler bulmaya başlamışken, Türkiye’de anne ve babasını ihbar ederek ölümlerine yol açan bir köylüsünün de Altona’ya gelmesiyle Baran, bir kez daha geçmişiyle ve içindeki kinle yüzleşmesi gerekiyor. Yavuz’un büyük ölçüde kurmaca da olsa, bir yönüyle kendi deneyimlerini temel alarak çektiği ‘Küçük Özgürlük’, göçmen sorununa içeriden ve gerçekçi bir gözle bakmayı başaran, etkileyici bir film.YÖNETMEN YÜKSEL YAVUZ 1964’te Türkiye’de Karakoçan’da doğan Yüksel Yavuz, Almanya’ya 1980 yılında geldi. 1986-89 yılları arasında Hamburg Üniversitesi’nde eğitim gördü.
1992-98 yılları arasında Hamburg Güzel Sanatlar Akademisi’nde film eğitimi aldı. Bu süreç içinde 100 und ein Mark ve ‘Mein Vater, der Gastarbeiter’ gibi filmler yaptı. ‘Mein Vater, der Gastarbeiter’ Münih’deki Uluslararası Belgesel Filmler Festivali’nde ödül kazandı.
1998’de çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Nisan Çocukları” ile büyük bir izleyici topluluğunun dikkatlerini üzerine çekti. Geleneksel ve modern yaşam tarzları arasında kalan bir Kürt ailenin öyküsünü anlattığı bu film birçok ödül kazandı. 1999’da Alman Gösteri Sanatları Akademisi Jüri Özel Ödülü’nü, Max Ophüls Festivali’nde Seyirci Ödülü’nü, Berlin ve San Francisco festivallerinde Birincilik Ödülü’nü ve Salerno Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı.
‘Küçük Özgürlük’ Yüksel Yavuz’un ikinci uzun metrajlı filmidir.
YÜKSEL YAVUZ’UN GÖRÜŞLERİ “Kendimi bir Kürt yönetmen olarak tanımlayamam ama bir sinemacı olarak Kürt kökenliyim. Türkiye’de yaşadığımdan daha uzun süredir Almanya’da yaşamaktayım.
Yapıtlarımla biyografim arasında bir bağ var tabii ki. Çocukluğumun ve gençliğimin bir bölümünü Türkiye’de geçirmiş olmak değişik bir eğitimdi benim için. Filmlerimdeki karakterlerimi geliştirmemde, öyküleri seçimimde bütün bunların etkisi olmuştur.”
“Yoğun sinema diliyle anlatılan çocukların bu öyküsü, kaybolmuşluğun görselliğe aktarılışıdır. Filmde şiddet sahneleri yerine olağanüstü sakin bir atmosfer var. Bu kişilerin duygularını ve yaşam tarzlarını yansıtmakta. Küçük sıradan şeyler ve günlük yaşam var. Siyasetten hiç bahsedilmiyor. Başrollerdeki amatör oyuncular ‘Küçük Özgürlük’ü çok gerçekçi ve inanılır kılıyor. Başından beri yapmak istediğim de buydu.”

Filmin Künyesi yönetmen:Yüksel Yavuz
Senaryo: Yüksel Yavuz
Görüntü Yönetmeni: Patrick Orth
Müzik: Ali Ekber Çiçek
Kurgu: Lars Späth
Yapımcı: Tobias Büchner, R. Cotta, P.Stockhaus
Yapım yılı ve ülkesi: 2003, Almanya
Tür: Dram
Süre: 98 dakika
Dağıtımcı: Belge Film
Orijinal Dil: Almanca

Oyuncular:
Çağdaş Bozkurt (Baran)
Necmettin Çobanoğlu (Selim)
Leroy Delmar (Chernor)
Nazmi Kırık (Haydar)
Susanna Rozkosny (Alma)
Sunay Girişken (Nergiz)
Naci Özaslan (Şef)

Yorumlar

Popüler Yayınlar