Beriya Tofanê - Ferit Karahan


Beriya Tofanê!

Kürt yönetmen Ferit Karahan’ın 2009 yılı Eylül ayı sonunda askerlerce açılan havan atışı sonucu hayatını kaybeden Ceylan Önkol ve tüm savaş mağduru çocuklara adadığı ‘Beriya Tofanê’ (Tufandan Önce) adlı kısa filmi çarpıcı sinematofrafisi ile gelişmekte olan Kürt sineması için umut verici. Karahan çok güncel bir konuyu oldukça etkileyici ve sorgulayıcı bir tarzda işliyor. Görüntüler, kamera açıları, müzik filmde güzel bir bütünsellik oluşturuyor.

Babıali basınının Kürt asimilasyonuna bulduğu son kılıf olan ve Milliyet gazetesinin son yıllarda başını çektiği “Baba beni okula gönder” kampanyasına karşıdan bir eleştiri olan film, son sahnesiyle Kürt yönetmenlerinin derin politik mesajlar da verebileceğini gösteriyor. Önce filmin politik yanına bakalım, sonrasında sinematografisine değineceğiz.

Arazilerde asker malzemeleri bulunuyorsa, döşenen mayınlar ortalık yerlerde kalıyorsa ve bu yapılanların hiç birinden sorumlu olmayan çocuklar ölüyorsa ve bunların hiçbiri için ses çıkmıyorsa, karşı durulmuyorsa, hayat tufandır. İşte 22. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festival’inde En İyi Kurmaca filmi seçilen Berîya Tofanê/Tufandan Önce de böyle bir öykü. Film bir annenin Nuh Tufanı’nı anlatmasıyla başlıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar