Cennet Bahçemiz - Mano Khalil

Kürt yönetmen Mano Khalil'in "Cennet Bahçemiz" adlı filmi,
Halil, "Cennet Bahçemiz" filmi ile farklı kültürlerin nasıl birarada yaşayabildiklerini anlatmaya çalışıyor. Bir anlamda çokkültürlü İsviçreli topluma ayna tutarak, parsellenmiş bir bahçe içinde sunuyor. Burada, en farklı coğrafi, dini,... sosyal ve siyasi kökenden insanlar yan yana kendi parsellerinde, hayalleri ve sevinçlerinin zengin bir mikrokozmosunu oluşturarak, ancak aynı zamanda yalnızlık, vatan hasreti, aile trajedileri, çelişki ve çatışmalar ile kuşatılmış bir şekilde çalışmaktalar.
Yerli İsviçreli'nin düzen sevgisi, yabancı doğaçlama yeteneği, karşılıklı saygı ve zaman zaman entegre olma isteği ile 'cahilce' çatışmaktadır. 97 dakika olan filmin orjinal dili Almanca, Fransızca ve İtalyanca.
Güneybatı Kürdistanlı olan Mano Khalil, 1981-1986 yılları arasında Şam Üniversitesi'nde tarih ve hukuk okudu. 1987-1994 yılları arasında Kurgu Film Yönetmenliği eğitimi almak üzere eski Çekoslovakya'ya gitti. Burada, önce bağımsız bir yönetmen olarak ve daha sonra Slovakya Televizyonu için çalıştı. 1996 yılından bu yana İsviçre'de yaşıyor ve bağımsız bir yönetmen olarak çalışıyor. Mano Khalil çoğu belgesel olmak üzere çok sayıda filmi yönetti.


 

Yorumlar

Popüler Yayınlar